هنگامی که دندانها فرم نامناسبی دارند و در جای درست خود قرار ندارند و به اصطلاح فرد دچار ناهنجاری و نامنظمی دندانی ، علاوه بر لبخندی نا زیبا و در نتیجه و کاهش اعتماد به نفس باعث ایجاد مشکلات بهداشتی بخاطر درست تمیز نشدن و به دنبال آن ایجاد پوسیدگی در دندانها می شود . در این صورت برای داشتن لبخندی زیبا و دندانهایی مرتب  و ظاهری مناسب،از درمان ارتودنسی استفاده می شود. در این مقاله سعی می کنیم تا با بالا بردن سطح اطلاعات شما عزیزان درباره ی درمان ارتودنسی، شما را برای داشتن لبخندی زیبا و ایجاد رضایتمندی بیشتر راهنمایی کنیم.

ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی، یکی از شاخه های علم زیبایی در دندانپزشکی محسوب می شود و روشی برای درمان نامنظمی و  ناهنجاری های دندان و رفع مشکلات فک می باشد. دندانهای نامنظم علاوه بر اینکه از لحاظ زیبایی وجه نامناسبی دارند و اعتماد به نفس فرد را تحت تاثیر قرار می دهند در اغلب موارد باعث می شوند در مدت زمان کوتاه دندانها دچار پوسیدگی شده و گهگاه حتی باعث بروز مشکلاتی در مفصل فک ( TMJ ) هم می شود .

انواع ارتودنسی دندان

به طور کلی درمان ارتودنسی برحسب کارایی و ابزار و تجهیزاتی که استفاده می شود به 6 نوع: ارتودنسی ثابت ، ارتودنسی متحرک، نامرئی، دیمون، لینگوال و فانکشنال تقسیم می شود.

ارتودنسی ثابت که رایج ترین روش ارتودنسی است،  همانطور که از نامش پیداست از براکت فلزی و در برخی موارد سرامیکی و سیم بر روی دندانها استفاده می شود و در طول دوره درمان این وسایل از روی دندانها خارج نمی شوند مگر تحت نظر دندانپزشک معالج. در این روش فرد باید در دوره های ماهانه برای چکاپ به دندانپزشک مراجعه کند که وضعیت سیم ها و حرکت دندانها بررسی شود.

ارتودنسی متحرک که به آن پلاک متحرک ارتودنسی هم می گویند توسط بیمار در داخل دهان گذاشته و برداشته می شود و این پلاک ها قابل تنظیم هستند و ممکن است در طول دوره درمان با توجه به تغییر وضعیت دندانها چندین بار تعویض شوند.

از نوع دیگری از ارتودنسی، می توان به ارتودنسی نامرئی اشاره کرد که همانند نایت گارد روی سطح دندانها قرار می گیرد که هنگام شستشو و غذا خوردن باید از روی سطح دندان برداشته شود.

ارتودنسی دیمون، یکی از انواع ارتودنسی ثابت می باشد که مشخصه بارز آن استفاده از براکتهای دیمون است. در این نوع از درمان که بسیار شباهت به سیستم ارتودنسی معمولی دارد اما با این تفاوت که به جای داشتن براکتهایی که نیاز به تنظیم دارند ،در این نوع از درمان سیم ها در یک مکانیزم کشویی به براکتها متصل هستند و به اصطلاح خود تنظیم است و به صورت عادی و طبیعی با صاف شدن و تغییر دندانها حرکت می کنند.

در ارتودنسی به روش دیمون قابلیت حرکت سیم بین دندانها وجود دارد و در مدت زمان کوتاه نتیجه بهتری را به ارمغان می آورد که البته برای همه ی افراد توصیه نمی شود و حتما با متخصص ارتودنسی  باید مشورت شود.

ارتودنسی لینگوال، همانند روش معمولی ست با این تفاوت که براکت های دندانی در پشت دندانها نصب شده و تقریبا غیر قابل مشاهده هستند. این روش، بسیار مناسب افرادی ست که تمایل به دیده شدن براکت ها و سیم های ارتودنسی ندارند زیرا که تمام این تجهیزات در پشت دندانها قرار می گیرد.

در روش ارتودنسی فانکشنال که نوعی از ارتودنسی متحرک است از نوعی دستگاه که برای رفع مشکلات استخوانی فک و رابطه فکین استفاده می شود . این نوع روش ارتودنسی بیشتر برای افرادی استفاده می شود که فک بالای جلو آمده و فک پایین عقب رفته دارند و نیز در سن رشد استخوان اسکلتی فک قرار دارند

ویدئوهای مرتبط با ارتودنسی دندان

گالری ویدئو ارتودنسی دندان

چنانچه تمایل دارید اطلاعات بیشتری در مورد درمانهای مرتبط با ارتودنسی به دست بیاورید روی دکمه زیر کلیک کنید.

بهترین سن برای انجام درمان ارتودنسی؟

ارتودنسی محدودیت سنی ندارد اما بهترین زمان شروع درمان ارتودنسی در سن 7 الی 8 سالگی و  در دوره دندانی مختلط یا همان Mixed Dentition  می باشد .  

مراقبت و پایدار ماندن ارتودنسی

هنگامی که فرد تحت درمان ارتودنسی مخصوصا از نوع ثابت قرار دارد حتما باید رعایت بهداشت دهان و دندان مثل مسواک و نخ دندان  را جدی بگیرد زیرا به دلیل وجود براکت ها و سیم ذرات غذایی روی دندانها به راحتی تمیز نمی شوند. در هنگام درمان ارتودنسی باید از خوردن مواد غذایی سفت که باعث شکستن و یا کنده شدن براکت می شود جدا اجتناب گردد. پس از اتمام درمان ارتودنسی ، دندانها قابلیت جابه جا شدن تا یک سال اول را دارند و باید حتما از نگهدارنده های مخصوص ثابت و متحرکی که دندانپزشک به فرد می دهد استفاده کند که نتایج درمان پایدار بماند.

ویدئو مرتبط با مراقبتهای حین درمان ارتودنسی

انواع نگهدارنده های ارتودنسی

پس از پایان یافتن دوره درمان ارتودنسی باید از ریتینر یا همان نگهدارنده ها برای حفظ نتایج به دست آمده از درمان استفاده کرد. نگهدارنده ، از بازگشت دندانها به جایگاه های قبلی جلوگیری می کند و به حفظ موقعیت دندان ها کمک می کند و در صورت استفاده نکردن از این نگهدارنده ها به اصطلاح بازگشت ارتودنسی اتفاق می افتد که نیاز به انجام مجدد درمان و صرف وقت و هزینه می شود. نگهدارنده ها دو نوع هستند: نگهدارنده متحرک که همانند نایت گارد ،  تری شفاف رنگی متناسب با دندانهای فرد است که قابلیت جابه جایی توسط بیمار دارد و گاهی اوقات حتی به تنهایی برای حفظ موقعیت فعلی دندان ها استفاده می شود. نگهدارنده ثابت ، سیمی است که دندانپزشک پشت دندانها قرار میگیرد و  تا زمانی که تعیین می شود باید پشت دندانها بماند و امکان جابه جا شدن توسط بیمار ندارد.

چه افرادی کاندید مناسبی برای درمان ارتودنسی هستند؟

افرادی که دارای مشکلاتی از قبیل:  نامنظمی و ناهنجاری دندان ها، وجود فاصله بین دندانها ، مشکلات فکی ، کوتاه بودن دندانها، شلوغی دندانها، چرخش دندانها و…. هستند بهتر است برای حل مشکلات دندانی از درمان ارتودنسی استفاده کنند.   سخن آخر، اگر نگران ناهنجاری ها و نامرتبی های دندانی خود هستید ، با استفاده از انواع  ارتودنسی (همانطور که پیش تر گفته شد) می توان برای رفع آن اقدام کرد و لبخندی زیبا را به ارمغان آورد. همچنین انجام این درمان و رضایت از نتیجه ی درمان نیز مستلزم انجام مراقبتهای لازم برای بهداشت دهان و درست مسواک زدن در طول دوره ی درمان و همچنین استفاده از نگهدارنده ها پس از پایان درمان است.

سوالات متداول ارتودنسی دندان

در کودکان از سن 7 سالگی بهتر است که برای معاینه و مشاوره ارتودنسی به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنند. زیرا معاینه در سنین پایین تر به رفع مشکلات جزئی در رشد فک و دندانهای درحال رویش کمک می کند. در بزرگسالان نیز بنابر تشخیص و بررسی دقیق متخصص ارتودنسی هر زمانی برای شروع ارتودنسی دیر نیست و می توان این درمان را انجام داد.

در درمان ارتودنسی فرد بدون هیچ محدودیتی می تواند ورزش و فعالیت خود را انجام دهد. اما در ورزش هایی که احتمال ضربه به صورت وجود دارد بهتر است که از محافظ های دهانی استفاده شود.

در بعضی مواقع بنابر تشخیص متخصص ارتودنسی، ممکن است یک یا چند دندان کشیده شود که این امر جای نگرانی ندارد چراکه فضای خالی ایجاد شده ناشی از کسیده شدن دندان در طی درمان ارتودنسی کاملا بسته می شود.

طول درمان ارتودنسی باتوجه به شرایط دندانی و اسکلتی فرد، شدت و میزان ناهنجاری موجود،نوع و روش درمان ارتودنسی می تواند از چندماه تا چند سال متغییر باشد. اما در اکثر درمانهای ارتودنسی ثابت، بین 1 تا 2 سال به طول می انجامد.

نیروی مورد نیاز برای حرکت دندان‌ها از سیم ها به براکت‌ها وارد می‌شود. بنابراین درصورتی که مشکلی برای براکت‌ها پیش بیاید، دندان‌ها از مسیر درمان خارج می‌شوند و طول درمان طولانی‌تر خواهد شد. بنابراین در صورت کنده شدن براکت ها حتما باید برای چسباندن مجدد آن  و رزرو نوبت با مجموعه درتماس باشید.

در کلینیک دندانپزشکی دکتر احتشام منش، شما می توانید در محیطی دوستانه و با خیالی آسوده پس از انجام معاینات دقیق مشکلات دندانی و فکی خود شوید و پس از اینکه  و طرح درمان ارتودنسی مناسب برای شما مشخص گردد  راهنمایی های لازم را دریافت نموده و درمان خود را شروع کنید امید داریم با خواندن این مقاله پاسخ سوالات مربوط به درمان ارتودنسی را دریافت کرده باشید.

شما می توانید برای دریافت مشاوره با شماره ی 05138814151 در تماس باشید.

و همچنین برای رزرو انلاین وقت، می توانید روی دکمه زیر کلیک کنید.

نظرات مراجعین مجموعه